ארנונה לעסק מהבית: כך נקבע התשלום אותו תיאלצו לשלם

אז למה אתם מחכים? השאירו פרטים ונעזור לכם לחסוך כסף!

עסק מהבית:תיאלצו לשלם ארנונה גבוהה מהרגילארנונה היא מס עירוני אשר מוטל על ידי הרשויות המקומיות על התושבים בשטחיהן כדי לממן את פעילותיהן של הרשויות, כמו: תשלום משכורות עובדי הרשות, תיקון כבישים, אירועי תרבות, פעילויות רווחה, פינוי אשפה וכדומה.

ישנם מספר קריטריונים על פיהם נקבע גובה הארנונה: שטח הנכס, סוג השימוש בנכס (משרד, מסחר, מגורים, תעשייה ועוד) ומיקומו של הנכס (אזור מסחרי, אזור שתושביו הם מעמד סוציו-אקונומי נמוך, שכונת יוקרה וכדומה).

גובה הארנונה עבור נכס המשמש לעסק אינו זהה לגובה הארנונה עבור נכס המשמש למגורים, ארנונה עבור בתי עסק גבוהה הרבה יותר. לכן, לפני שבאים לפתוח עסק יש לברר עם הרשות המקומית מהו גובה הארנונה עבור עסק באזורכם, ישנם רשויות מקומיות אשר מעניקות פטורים תקופתיים או קבועים עבור בתי עסק וכן ישנן רשויות מקומיות אשר מעניקות הנחות או פטורים עבור בתי עסק שמנוהלים מתוך בית מגורים.

מאחר וארנונה עבור עסק וארנונה עבור מגורים אינן זהות יש להודיע על כך לרשות המקומית. על שטח הנכס אשר משמש כדירת מגורים יהיה עליכם לשלם מחיר ארנונה רגיל ועל שטח הנכס המשמש עבור הפעילות העסקית יהיה עליכם לשלם ארנונה גבוהה יותר, לפי קביעת הרשות המקומית באזוריכם.

ארנונה עסקית בדירת מגורים

אזרחים רבים במדינת ישראל אינם מודעים ואינם מכירים את הכללים, אשר הרשויות המקומיות קובעות בצווי הארנונה המתפרסמים על ידן מידי שנה ,לגבי גביית ארנונה עסקית מנכסים המשמשים למגורים. יש לציין שכל רשות מקומית קובעת לעצמה את תעריף הארנונה ועל כן יכולים להיות הבדלים קיצוניים בגובה הארנונה בין עיר לעיר עבור אותו עסק ביתי ובאותו גודל.

כפי שצוין לעיל, ארנונה למגורים נמוכה יותר מאשר הארנונה אשר מוטלת על בתי עסק וניתן לראות זאת כדבר נכון ואף ראוי. ברוב המוחלט של הרשויות המקומיות גובה הארנונה משתנה מעיסוק לעיסוק והעסקים מסווגים באופן שונה.

בדירת מגורים שרוב חלקה משומש לצורכי מגורים ושנעשה בחלק ממנה פעילות עסקית, הרשויות המקומיות קובעות ארנונה גבוהה יותר עבור החלקים בהם מתבצע השימוש העסקי.

ניתן להגיד שהטלת ארנונה עסקית, קרי גבוהה יותר, על החלק בו נעשית פעילות עסקית בדירת מגורים, היא פעולה הגיונית וסבירה כאשר היא מיושמת בצורה נכונה יחד עם פיקוח ואכיפה.

ארנונה עסקית בערים השונות

מבדיקה של מספר ערים באזור השרון נראה כי ישנו תעריף ארנונה יותר גבוה המוטל על מחזיקי דירות אשר מנהלים בתוך ביתם עסק, תעריף זה מוטל רק על החלק העסקי של דירת המגורים, ולפי תעריף הסיווג העסקי.

ברמת השרון נקבע על ידי המועצה שארנונה עסקית בדירת מגורים תשולם עבור אותם השטחים בדירה אשר בהם נעשית הפעילות העסקית, וזאת לפי הסיווג העסקי.

ברעננה נקבע על ידי המועצה שבכל אזורי העיר, כאשר נכס המיועד למגורים משומש באופן חלקי לפעילות עסקיתישולם תעריף ארנונה גבוה יותר עבור החלק המוגדר בברור עבור הפעילות העסקית, במידה ולא ניתן להגדיר את השטח העסקי בנכס באופן ברור השטח המינימלי שיחויב יהיה בגודל 12 מ"ר.

בהוד השרון נוהגים באותו האופן בו שנוהגים ברעננה, אולם כאשר לא ניתן להגדיר בבירור את השטח המשמש לפעילות עסקית השטח המינימלי שיחויב יהיה בגודל 12 מ"ר.

לעומת אלה, בהרצליה נקבע בצעד מרחיק לכת וקיצוני שכאשר מתנהלת פעילות עסקית מתוך דירת מגורים כל שטח הנכס יחויבו בארנונה עסקית.

כאשר מעוניינים לפתוח עסק מהבית יש להודיע לרשות המקומית ויש לקחת בחשבון שלעסק מהבית יש יתרונות וחסרונות. מומלץ לפנות לרשות המקומית ולברר את כל החיובים שנקבעו על ידה ולברר זכאות לפטורים והנחות.

ארנונה לעסקיםארנונה לעסקים, קטנים וגדולים ובכל תחום, מחושבת בהתאם לפרמטרים שונים. התשלום עבור הארנונה מהווה חלק חשוב ומרכזי מאד עבור העסק, שאותו יש לקחת בחשבון בסך ההוצאות השנתיות, שכן פעמים רבות יכול להגיע לסכומי כסף גבוהים מאד.

התנהלות נכונה, כמו גם חישוב הארנונה בעזרתם של המומחים בתחום, יכול לחסוך לעסק עצמו סכום נכבד בכל שנה ולמנוע ממנו הוצאות מיותרות.

חישוב ארנונה לעסקים

במסגרת חישוב הארנונה לעסקים, נלקחים, כאמור, בחשבון מספר פרמטרים. שטח הנכס הוא הפרמטר הראשון. אל המקום מגיע מודד מקצועי מטעמה של אותה רשות, שבה נמצא העסק, ומבצע מדידה מדויקת של שטח העסק הקיים.

בחלק מהמקרים, החישוב מבוצע התייחסות לשטח נטו, כלומר, לשטח הרצפה שבמקום ומבלי לקחת בחשבון קירות פנימיים וקירות חיצוניים, או לשטח ברוטו, הכולל את קירות הפנים והחוץ. אפשרות נוספת היא חישוב הארנונה על ידי הוספת החלק היחסי של אותם שטחים משותפים בבניין, שבו נמצא העסק. כמו, חדר המדרגות, הלובי ועוד.

סוג העסק, התחום שאליו הוא שייך, משפיע גם הוא על חישוב הארנונה. למשרדים, לעסקים וגם לנותני שירותים נקבע לרוב תעריף זהה לארנונה, בעוד שלבתי מלאכה ולמפעלים נקבע תעריף מופחת יותר לכל מטר מרובע. מיקומו של העסק נלקח גם הוא בחשבון בחישוב הכולל.

כל רשות מחשבת ארנונה לעסקים בשיטות שונות. כך, למשל, רשויות המתייחסות לגובה הקומה, שבה נמצא העסק כחלק בלתי נפרד מהחישוב. אחרות לוקחות בחשבון את אופי הקומה, למשל, האם זה מרתף או אולי גלריה.

הפחתת הארנונה – אפשרי?

במסגרת חישוב הארנונה, ולאור ההוצאה הכספית הגבוהה הכרוכה בכך לרוב, כדאי לבדוק האם ניתן להפחית את הארנונה של העסק ואיך, במידה ואפשרי, לקבל פטור לתקופה מוגבלת, למשל, שיכול גם הוא לצמצם את העלויות. למשל, אם הנכס ריק או איננו ראוי לשימוש, יכול בעל העסק לקבל פטור מהתשלום לתקופה מוגבלת.

תרחיש זה אפשרי בתנאי שהנכס נקי לחלוטין, הן מאנשים והן מחפצים. לעתים, עם הזמן משתנים הפרמטרים הנלקחים בחשבון במסגרת חישוב הארנונה, מה שיכול לשנות את התעריף הקיים ולהוביל לכדי הוזלה משמעותית. בדיקת שיטת קביעת התעריף מול הרשות, שבה נמצא העסק, היא דרך מצוינת להביא לכך וגם מדידה מחודשת של שטח העסק.

התמודדות עם חוב ארנונה

חוב בארנונה עשוי לגרור בעקבותיו הוצאות כספיות גבוהות מאד וגם לא מעט הגבלות, המופנות ישירות אל העסק. הסדרת החוב, ומוקדם ככל שניתן, יכולה למנוע זאת ולאפשר לעסק "לחזור למסלול" מבלי להיקלע לחובות נוספים. במקרים מסוימים יוגדר החוב כ"חוב אבוד" או יעבור לתהליך של הקפאה, עד להתאוששות הכלכלית של העסק.

במידה ולא יתאושש, יימחק החוב, ובתנאי שעמד בכל התקנות, שנקבעו בחוק. מחיקת החוב נעשית בעזרתם של אנשי מקצוע, המספקים לעסק ייעוץ משפטי ומסייעים לו להתמודד עם הקושי, שאליו נקלע. ההליך עצמו נעשה תוך התייחסות למצבו של העסק, לסיבות שבגינן צבר את החוב וגם לעתיד העסק.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי!

על מה דיברנו במאמר?

053-3524876
דילוג לתוכן