
כיצד קובעת הרשות את גובה תשלום הארנונה ?
חוק ההסדרים במשק המדינה קובע כי הרשות המקומית תחשב את גובה הארנונה בהתאם למספר מאפיינים ובהם :
- יחידות שטח של הנכס,
- השימוש בנכס,
- מיקומו של הנכס,
- סוגו של הנכס,
“השימוש בפועל” של הנכס הוא החשוב בקביעת סיווג הנכס: למשל שטחו של משרד יחויב בתעריף ארנונה שונה וכנראה גבוה יותר משטח של מגורים באותו מיקום. בנקים וחברות ביטוח למשל מקבלות סיווג בנפרד על פי קריטריון הרווחיות.
שיטות לחישוב הארנונה
קיימות מספר שיטות לחישוב הארנונה כאשר כל רשות מקומית נוהגת בשיטת חישוב אחרת.
2. שיטת נטו – נטו: לפיה נמדד שטח הנכס לפי השטח הפנימי של הרצפה בלבד, וללא השטח שמתחת לקירות החיצוניים והפנימיים, ללא מרפסות פתוחות, וכן ללא שטחים משותפים. שיטה זו מקובלת בעיריית ת”א וירושלים.
4. שיטת הנטו: מודדת את שטח הנכס נטו, כולל את השטח של הקירות הפנימיים, ואם יש קירות משותפים כל דירה נושאת בעלות של מחצית מהשטח. המדידה היא ללא מרפסות או שטחים משותפים. עיריית חיפה משתמשת בשיטת מדידה זו.
מי זכאי לקבל פטור או הנחה בתשלום הארנונה ?
כמו כן פטורים מתשלום, בניינים שטרם אוכלסו, וטרם ניתן להם טופס 4. נכסים המצויים בתהליך של שיפוץ והם ריקים לחלוטין מכל חפץ, זכאים לפטור מארנונה פעם אחת לתקופה של עד 6 חודשים באופן מצטבר.
כדי לקבל פטור יש למלא טופס בקשה, לצרף תצהיר, ולהעביר למחלקת הארנונה. פקח יגיע לנכס כדי לוודא שהוא ריק, למדוד אותו, ולאשר את מתן הפטור. אם הנכס נשאר ריק גם אחרי 6 חודשים – אפשר לבקש לחייב בתעריף נמוך. כמו כן ניתן לקבל פטור מארנונה במקרה שהנכס אינו ראוי לשימוש. מדובר בקביעה משפטית. ערעור על החיוב החודשי יש להגיש לרשות המקומית תוך 90 יום מקבלת הודעת התשלום והנהלת הרשות צריכה להשיב לפניה תוך 60 יום כאשר כל איחור קל יצדיק את קבלת הערעור. ראו גם: רוצים לדעת גם איך נקבע גובה החוב למי שלא שילם ארנונה? נכס נטוש או הרוס – האם יש לשלם עליו ארנונה? ומי צריך למשלם?