
מועצת הרשות המקומית ממנה את מנהל הארנונה. המינוי מתבצע מכוח סמכות שיש למועצה, בחוק רשויות מקומיות (ערר על קביעת ארנונה כללית) תשל”ו – 1976. מנהל הארנונה הוא עובד שכיר של הרשות המקומית.
מינוי של מנהל ארנונה מתפרסם ברשומות ורק מרגע הפרסום המינוי או ביטול המינוי נכנס לתוקף. בפסיקה נקבע כי כל עוד לא פורסמה ההחלטה על ביטול המינוי, מנהל הארנונה רשאי להמשיך לדון בהשגות שהוגשו לו בעניין חיובי ארנונה. מנהל הארנונה אינו כפוף לאף גורם מלבד לדיני הארנונה שלפיהם הוא פוסק.
מה תפקידו של מנהל הארנונה
מנהל הארנונה צריך ליישם את דיני הארנונה והוא היחיד שיכול “לתקן” את שומת הארנונה אם ההשגה מתקבלת. עליו להגיע עם הנישום לשומה מוסכמת. תפקידו חשוב ומהותי מאוד לרשות המקומית.
התנגדות לשומת ארנונה
ההשגה תוגש למנהל הארנונה בתוך 90 ימים ממועד קבלת השומה. אם מאחרים בגשת ההשגה היא עלולה להדחות. עם זאת, מנהל הארנונה מוסמך להאריך את המועד להגשת ההשגה והוא יכול לדון בה גם אם תוגש באיחור.
ניתן לדחות את ההשגה או לקבל גם חלק ממנה או את כולה. במסגרת ההשגה צריך הנישום לפרט את סעיפי השומה שלגביהם אינו מסכים.
באילו טענות ניתן להתנגד לשומת ארנונה ?
- טעות שנפלה בקשר לאזור בו נמצא הנכס – יש רשויות שבהן מספר אזורים, שכל אחד מהם הוא בעל תעריף אחר לארנונה. אם בארנונה רשום שהנכס נמצא באזור מסוים, בעוד שבפועל הנכס נמצא באזור אחר – זוהי טענה שניתן להעלות במסגרת ההשגה.
- טענה כי הנישום אינו המחזיק בנכס – ארנונה חלה על המחזיק הנכס. ולכן מחזיק ובעלים צריכים להודיע לגבי שינוי בשם המחזיק בנכס. אם לא שלחו לרשות המקומית הודעה אודות שינוי המחזיק בנכס, המחזיק הרשום ימשיך להיות מחויב בתשלום הארנונה.
- טעות לגבי סוג או גודל הנכס – אם סוג הנכס, או גודלו, או השימוש בו אינם מתאימים לשומת הארנונה ניתן לטעון לטעות. יש אבחנה בין הנכסים בעניין הטלת הארנונה בין נכסים שמשמשים לתעשייה למשרדים למסחר למגורים וכולי.
- טענה שהנכס הוא עסק שהנישום אינו בעל שליטה או שהחוב נפרע כבר על ידי מחזיק הנכס.
מנהל הארנונה או ועדת הערר אינם מוסמכים על פי החוק לדון בטענות שנוגעות לאי חוקיות לגבי הטלת הארנונה.